Pubquiz -spot på subkulturer i København

quiz

  • Hvilken schweizisk fodboldklub har vundet det schweiziske mesterskab flest gange, senest i sæsonen 2002-2003?
  • Hvad er rækkefølgen af planeterne i Solsystemet fra solen og ud?
  • Hvornår spillede R.E.M. på Roskilde Festival?

Det er onsdag aften. Omkring 12 hold – fire personer på hver – sidder rundt om hver deres bord med kuglepenne og notespapir fremme. På bordene står danskvand, cola, enkelte steder en kop kaffe, men hos langt de fleste en stor fadøl.

Hvert hold hvisker intenst med hinanden om, hvad der skal svares på spørgsmålene, og der bliver tysset hårdt, hvis en holdkammerat mener, at man kommer til at tale så højt, at det kan høres ved nabobordene. Og man ser paranoidt omkring for at sikre sig, at man ikke bliver kigget over skulderen, så andre hold kan snuppe ens svar.

Vi er til pubquiz på Temple Bar på Nørrebrogade. Hver anden onsdag bliver her budt op til quiz med fem runder a 10 spørgsmål. Et hold kan bestå af op til fire deltagere, det koster 20 kr. pr. næse at være med, og antallet af hold kan svinge fra lidt under 10 til tæt på de 30.

Det handler om paratviden og om at lægge et spørgsmåls to eller tre ledetråde sammen til et rigtigt svar. Vi kan kalde det en live-udgave af Trivial Pursuit.

På Temple Bar quizzes der i almen viden. Quizmaster Rasmus begynder med at bede os lægge smartphones og andet digitalt grej væk, før han tager os veloplagt gennem temarunder som ’Likør og snapse’, ’Trunterunde’, ’amerikanske delstater’ og ’Roskilde Festival gennem 10 år’. Blandt de fremmødte hold er både nye quizzere og de faste, sammentømrede grupper, der møder op gang efter gang med et skarpt holdnavn i skuffen, for man ved aldrig, om dette er en af de quizzer, hvor der gives en runde øl til bedste navn.

Quizzen på Temple Bar er ikke enestående. Næsten enhver bar eller pub med respekt for sig selv udbyder quiz i hvert fald en gang om måneden. Og mange af dem er specialquiz om film, tv, mad, musik, sport og meget mere. Så du vælger blot quiz ud fra den kategori, du trives bedst med.

For nogle er det en seriøs sport at quizze. De træner ved at terpe nobelprismodtagere, sportsresultater og læse Hvem Hvad Hvor inden sengetid mens de øver sig på mnemoteknikker. Det er også dem, der deltager i nordiske mesterskaber og europamesterskaberne i quiz. Måske endda i de individuelle kategorier, hvor de ikke har et hold at sparre med, men kun kan regne med deres egen viden og hukommelse. Og det er dem, som aldrig kunne drømme om at sløve sanserne med en stor fadøl, mens quizzen er i gang. Om vi så er på en pub eller ej.

Så er der os andre, der ikke går op i det på samme måde. Det er selvfølgelig altid en fornøjelse at vinde – både for pengepræmiens og stolthedens skyld – men i kampen mod de professionelle hold er vi mange, der oftest kommer til kort. Og det går nok endda. Selv kommer jeg mest til quiz, fordi det er en sjov måde at mødes med mine venner på, få en øl eller to og vende de seneste par ugers begivenheder – både dem, der er blevet til spørgsmål i quizzen, og dem, vi taler om i pauserne mellem hver runde.

Og har du nu studset over, at der overhovedet findes professionelle quizzere? Og nordiske og europæiske mesterskaber? Ja, så taber du da både næse og mund, når jeg fortæller, at der også er danmarksmesterskaber i quiz hvert år i september, at der eksisterer et Dansk Quizforbund og ikke mindst et dansk landshold i quiz med landstræner tilknyttet.

Hvem ved, måske bliver quiz også en del af Danmarks Idrætsforbund en dag. Når nu både dart og billard er kvalificeret, hvorfor så ikke quiz?

Svarene på de indledende spørgsmål er i øvrigt Grasshoppers; Merkur-Venus-Jorden-Mars-Jupiter-Saturn-Uranus-Neptun-(Pluto); 1995 og 1999.

Fakta:

  • En pubquiz består af 3-6 runder a 8-12 spørgsmål.
  • En runde kan bestå af mundtlige spørgsmål og spørgsmål til billeder, film, lyde (i form af f.eks. musik eller filmcitater), smagsprøver med mere. Kun quizmasterens fantasi sætter grænser.
  • En hold kan bestå af 4-6 deltagere og deltagelse koster et lille gebyr, som regel mellem 20 og 60 kr.
  • Vinderpræmierne kan veksle fra et kontantbeløb over gaver (f.eks. brætspil) til en runde øl.
  • Man kan melde sig ind i foreningen Dansk Quizforbund (læs mere på http://quizquizquiz.dk/ eller find den på Facebook). Dansk Quizforbund arrangerer bl.a. DM i Quiz, Tour de Quiz og sender landshold til både de nordiske og europæiske mesterskaber i quiz.
  • Man kan skabe sig et overblik over, hvilke quizzer der findes, og hvornår de afholdes på: www.quizkalender.dkQuiz2
  • KulturenNU producerer quizzer både i privat regi og for virksomheder. Du får en professionel produceret quiz, og en professionel quizvært der kommer og afvikler quizzen. Vi står således for alt det praktiske, og underholder dine gæster/medarbejder og lover, at de får en oplevelse de sent vil glemme. Skriv en mail til info@kulturennu.dk for mere info.

 

 

 

By | 2017-03-26T10:58:30+00:00 december 23rd, 2014|