Indlæser Begivenheder
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

50 år efter: Politimorder – fire drab der ændrede Danmark

« Alle events

KulturenNu præsenterer i 50 året for begivenhederne, historien om Palle Sørensen, pengeskabstyven, der i september 1965 skød og dræbte fire unge politibetjente. Tidligere kriminalassistent Frank Bøgh fortæller – på baggrund af samtaler med Palle Sørensen – hele historien om Danmarks vel mest berygtede forbryder, der sad fængslet i næsten 33 år – om hans barndom, ungdom, dom, isolation, den lange vej til frihed, livet efter løsladelsen og ikke mindst om de ti minutter, der ændrede hans liv for altid.

Den 18. september 1965 begik den dengang 38-årige Palle Sørensen nogle af Danamarkshistoriens mest kendte mord, da han skød og dræbte fire politibetjente. Sørensen flygtede fra gerningsstedet, men tre dage efter meldte han sig selv på Politigården i København. Samme dag blev han fremstillet i et grundlovsforhør, hvor han kendte sig skyldig i alle drabene. Palle Sørensen blev den 18. marts 1966 idømt fængsel på livstid.

Palle Sørensen afsonede blandt andet sin fængselsstraf i Nyborg Statsfængsel og i Vridsløselille Statsfængsel, hvor han på eget initiativ i lange perioder sad i isolationsfængsel. Den længste periode var på 10 år. Palle Sørensen søgte gentagne gange om benådning, dette blev afslået, men i 1995 blev blev han overflyttet til foresat afsoning i åbent fængsel.
Den 4. maj 1998 blev Palle Sørensen efter at have været fængslet i 33 år benådet 71 år gammel. Palle Sørensen er således den dansker, der i nyere tid har afsonet den længste straf. Straffeloven er siden blevet ændret, så livstidfanger har krav på at få deres sag vurderet hvert år efter, at de har afsonet 12 år. Da loven blev ændret indgik Palle Sørensens sag både i den offentlige og politiske debat. Benådning af livstidsdomme debatteres til stadighed både politisk og i offentligheden.

Tidligere kriminalassistent Frank Bøgh er forfatter til Bogen Politimorder, der bygger på mange og lange samtaler mellem Bøgh og Sørensen. På bogens forside er der trykt et meget rammende citat fra Palle Sørensen: Jeg kan kun takke én for, at jeg har spildt mit liv. Det er mig selv. Og det er ikke nogen rar tanke. På denne aften vil Frank Bøgh fortælle os, hvad der egentlig skete den septembernat i 1965. Tog Palle Sørensen afsted hjemmefra med planer om at dræbe fire unge mænd? Bøgh vil også fortælle, hvad drabene kom til at betyde for dansk Politis selvforståelse, og hvilket politisk efterspil sagen fik.

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/kulturennu.dk/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar/common/src/Tribe/Customizer/Section.php on line 204