Indlæser Begivenheder

Langelinie 9. april 1940 – historie ‘on location’

« Alle events

Da Danmark blev ‘taget på sengen’.

Vi inviterer på en spændende byvandring i kvarteret omkring Langelinie, hvor vi, ’on location’, fortæller historien om 9. april 1940, fra kl. 04.00.Fortællingen vil både opfatte baggrunden og analyse af besættelsen, samt naturligvis den konkrete historie om kamphandlingerne i de københavnske gader.

“Operation Weserübung” blev iværksat af den tyske værnemagt tidligt om morgenen den 9. april 1940. De tyske tropper overskred grænsen i Sønderjylland, og der blev foretaget landsætninger flere steder på Sjælland og ved centrale trafikknudepunkter rundt om i landet.

Særlig kendt er landsætningen af 800 soldater ved Langelinje i København, og den efterfølgende besættelse af det militære hovedkvarter Kastellet. I ly af natten, var det opbyggede passagerskib, ‘Hansestadt Danzig’ lagt til kaj på Langelinie. Et tysk stormkompagni med tunge maskingeværer var de første der blev bragt i stilling på Langelinie, for at sikre udskibningen. Stormkompagniet mødte ingen modstand…

Forfatteren Knud Sønderby har skrevet om sine oplevelser tirsdag den 9. april 1940:”

”Da man blev vækket den morgen var…virkeligheden på vingerne, og der stod frk. Jensen på altanen i blomstret natkjole, med bare fødder, fru Nielsen i nr. 4 med papilotter i håret, Grossereren i stribet pyjamas, og den gamle rentier lod sig se i laksefarvede underbukser. Man så hinanden i dybt negligé. I mere end én forstand følte man sig afklædt denne morgen”.

 

Mødested søfartsmonumentet ved Langelinie Lystbådehavnsoefartsmonument

På Filmcentralen har vi fundet denne herlige københavnerfilm fra 1940. Et ægtepar på rundtur i København. Nyd de herlige billeder fra Langelinie, Den lille Havfrue og Langelinie Pavillonen.

http://filmcentralen.dk/museum/danmark-paa-film/klip/en-tur-paa-langelinie