Indlæser Begivenheder
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Københavns Brand 1728

« Alle events

Københavns brand i 1728 er en dramatisk historie, om brandmænd og borgeres heroiske kamp mod ilden, og en historie om ledelsessvigt, og Bystyrets helt enestående evne til, at træffe beslutninger med katastrofale konsekvenser for brandes omfang. 

Rædslen stod malet i øjnene på borgerene, da spiret på Vor Frue Kirke kollapsede og styrtede i flammehavet. Ilden havde hærget byen i 12 timer. En banal brand på loftet hos marktender Peder Rasmussen og hans hustru Anne Iversdatter, onsdag den 20. oktober 1728, udviklede sig til en af de mest omfattende katastrofer i byens historie.

En vind fra sydvest gav ilden næring, så ilden sprang fra hus til hus. Efter 12 timer brændte hele kvarteret omkring Vestergade, Nørre Vold og Nørregade, branden var ude af kontrol. Brandfolk assisteret af soldater forsøgte desperat at holde flammerne fra, at sprede sig, ved at skyde på de brændende huse med kanoner, men virkningen var ikke efter hensigten.

Branden i 1728 er en af de største og mest omfattende katastrofer i byens historie. Efter mere end 60 timer var en 1/3 af den centrale middelalderby nedbrændt og 15.000 mennesker var blevet hjemløse. Branden var et lammene anslag mod byen og dens  borgere, der ikke bare havde mistet deres bolig og alle deres ejendele, men familiernes økonomiske fundament var også forsvundet i flammerne, sammen med forretningen, værkstedet, boden og varelageret der ofte var købt på kredit.

Sammen med historikeren Jens-Ulrich Nielsen, har vi tilrettelagt en meget spændende byvandring, hvor vi starter hos Peder Rasmussen og Anne Iversdatter i Lille Sankt Clemens Stræde (Hjørnet af Strøget og Rådhuspladsen).  Vi følger i brandens ‘fodspor’ til de centrale punkter i brandens historie.

Historien om Københavns brand er en fortælling om brandens ofre, borgere med social ansvarlighed, og myndigheder der var helt uforberedt på katastrofer. Samtidig er det en historie om genopbygning, ikke blot af København, men genopbygningen af et samfund, efter en katastrofe, med helt uoverskuelige konsekvenser for den enkelte menneske.

Derfor er Københavns Brand også en historie, der giver mening i dag, hvor det danske samfund står solidarisk sammen om katastrofer, f.eks.  i forbindelse med oversvømmelser. Siden branden i 1728 er der indført, byggebestemmelser, brandforsikring og meget meget mere.