Indlæser Begivenheder
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

I Kongens klæder

« Alle events

På denne byvandring med Jens-Ulrich Nielsen oplever du  historien om København som garnisonsby. Byen var fyldt med privat indkvarterede hvervede udenlandske soldater, der nidkært bevogtede byens volde og patruljerede byens gader. Vi opsøger rester af de gamle voldanlæg og lægger turen forbi ’søens folk’ i Nyboder og byens fæstning Kastellet.

Byvandring for indtil 20 personer, mødested Kulturvet, 1175 København K . Varighed 2 timer

Send os en mail med dine ønsker til dag og tid, og evt. praktik.  

I Enevældens København i midten af 1700 tallet var der indlogeret omkring 7000 soldater i København. ”Kasserne” var et meget nyt og fremmet begreb, derfor var langt de fleste soldater indlogeret på tarvelige ’soldaterværelser’ på utætte kvistværelser, eller fugtige kældre rundt omkring i byen. Soldaterne var som hovedregel hvervede soldater med udenlandsk baggrund. Det militære kommando sprog var tysk. Der var en råben og skrigen i de københavnske gader, og borgerne havde et anstrengt forhold til kongens soldater, der nok heller ikke altid var lige disciplinerede, sammenstød hørte til hverdagen.

Soldaterne bevogtede voldene og byportene og patruljerede i øvrigt gaderne hyppigt for at vise borgerne hvem der bestemte i Danmark.

Fra Kultorvet går vi mod resterne af voldanlægget som bl.a. er gemt i Østre Anlæg. Bagved dette ligger Nyboder, hvor kongens anden store arbejdsgruppe holdt til, nemlig bådsmændene, som arbejdede på kongens skibsværft i fredstid og udgjorde hovedbemandingen af skibene når krigen truede. Til disse havde københavnerne et mere elskværdigt forhold, men også disse levede under særlige vilkår, med specielle regler og privilegier. Der var et helt særligt liv i Nyboder, med egne helte og dagligdagsrutiner man ikke så andre steder i byen.

Til sidst går vi til turens sidste destination: Kastellet, som var en fæstning inde i fæstningen.

Guide:

Jens-Ulrich Nielsen