Indlæser Begivenheder
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

I hælene på Flammen og Citronen

« Alle events

Vi bevæger og gennem de frederiksbergske gader, i jagten på de gode fortællinger, om to af besættelsestidens mest markante figurer. Bent Fauerschou-Hviid og Jørgen Haagen Schmith, bedre kendt som Flammen og Citronen.


 

Fra 1943 var de en aktiv del af den danske modstandskamp i gruppen Holger Danske. Flammen og Citronen opfattes ofte som nationale helte når besættelsestiden omtales, og der findes et utal af myter om de to mænd, der begge døde i oktober 1944. Flammen (d. 18. oktober), hvor han slugte en giftpille, under et middagsselskab hos nogle venner på Strandvejen nord for København, da tyskerne kom efter ham. Og Citronen (d. 15. oktober), der blev skud efter at have kæmpet alene mod tyskerne i timer fra en villa på Jægersborg Allé.

Flammen og Citronens modstandsarbejde bestod primært i, at deltage i sabotager og hjælpe eftersøgte folk til Sverige, hvilket særligt Citronen var en aktiv del af, via Flugtorganisationen Speditøren. De to modstandsfolk er dog mest kendt som to hårdkogte likvideringsmænd, der skød danskere, der arbejde for tyskerne. Mellem 1943 og til deres død 1944 foretog Flammen og Citronen 11 likvideringer. Deres likvideringsarbejde var årsagen til, at tyskerne førte en markant eftersøgningskampagne mod de to. De to unge modstandsfolk levede derfor en farlig og jaget tilværelse, hvilket de ikke altid tog lige alvorligt. Særligt Flammen insisterede på altid at optræde yderst velklædt, og på at beholde sit iøjnefaldende røde hår, hvilket betød at han skilte sig ud fra mængden.

På Frederiksberg findes flere af de steder, som spillede en central rolle for både Flammen og Citronen, og på denne tur skal vi bl.a. besøge ”Gemüse”, der var deres trygge havn i en hektisk hverdag, vi skal høre om en voldsom likvideringsaktion i Søndermarken.

Vi mødes ved Møstings Hus, Andebakkesti 5, 2000 Frederiksberg.
Turen slutter ved Valby Bakke.