Indlæser Begivenheder
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Garnisonsbyen København

« Alle events

På denne byvandring oplever du  historien om København som garnisonsby i midten af 1700 tallet. Byen var fyldt med hvervede udenlandske soldater i (privat) kantonnement. De patruljerede i byens gader, og bevogtede nidkært byens volde. Vi opsøger rester af de gamle voldanlæg og fortæller historien om København som en stor militær ‘belægning’.

I Enevældens København i midten af 1700 tallet var der indlogeret omkring 7000 soldater i København. ”Kasserne” var et meget nyt og fremmet begreb, derfor var langt de fleste soldater indlogeret på tarvelige ’soldaterværelser’ på utætte kvistværelser, eller fugtige kældre rundt omkring i byen.

Soldaterne var som hovedregel hvervede soldater, med udenlandsk baggrund. Det militære kommando sprog var tysk. Der har været ‘en råben og skrigen’ fra militære marchkolonner i de københavnske gader, og borgerne havde et anstrengt forhold til kongens soldater, der nok heller ikke altid var lige disciplinerede, derfor hørte sammenstød hverdagen.

Soldaterne bevogtede voldene og byportene og patruljerede i øvrigt gaderne hyppigt for at vise borgerne hvem der bestemte i Danmark.

Fra Kultorvet går vi mod resterne af voldanlægget som bl.a. er gemt i Østre Anlæg. Bagved dette ligger Nyboder, hvor kongens anden store arbejdsgruppe holdt til, nemlig bådsmændene, som arbejdede på kongens skibsværft i fredstid og udgjorde hovedbemandingen af skibene når krigen truede. Til disse havde københavnerne et mere elskværdigt forhold, men også disse levede under særlige vilkår, med specielle regler og privilegier. Der var et helt særligt liv i Nyboder, med egne helte og dagligdagsrutiner man ikke så andre steder i byen.

Til sidst går vi til turens sidste destination: Kastellet, som var en fæstning inde i fæstningen.

Mødested : Statue Hyldemor, Kultorvet

Guide: Jens-Ulrich Nielsen