Indlæser Begivenheder
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Dømt fra livet

« Alle events

Følg med på en helt særlig tur til et sted, der ikke er beskrevet i alle historie bøger. 


Da Danmark blev befriet fra den tyskeværnemagt d. 4. maj 1945 var glæden stor, og man oplevede en stor glæde og hurraråd i gaderne. Efterfølgende måtte nogen stilles til ansvar for alt det mørke og onde besættelsestiden havde medført. Modstandsbevægelsen begyndte at tage affære, men man måtte have mere ordnede forhold. Da regeringen atter trådte sammen var den første opgave at vedtage nogle love, der kunne sikre at de, der havde samarbejdet med den tyske værnemagt blev straffet for deres handlinger.
Resultatet blev, at man indførte en række lovgivninger med tilbagevirkende kraft. Den hårdeste af straffene, var genindførelsen af dødsstraf. Den danske regering satte et kæmpe apparat i gang for at finde ud af, hvordan man egentlig skulle forvalte denne straffemetode. Hvem skulle agere bøddel? Hvor skulle de dømte henrettes? Hvornår skulle straffene udføres? Og hvordan? Hurtigt fik man styr på disse spørgsmål, og fra januar 1946, var man klar til at eksekverer.

Dette er et stykke af dansk kulturhistorie, som vi ikke mindes – mange ved slet ikke, at vi har haft dødsstraf indskrevet i dansk lovgivning indtil 1993. Vi fortæller på denne helt særlige tur om en side af historien, der ikke ofte bliver fokuseret på, og vi besøger det sted, hvor straffene blev foretaget.

Turen starter på restaurant 56 grader, hvor vi byder på et glas vin eller en vand, imens fortæller tidligere kriminalbetjent og forfatter Frank Bøgh og historiker med speciale i dødsstraf Tina Røssel om baggrunden for dødsstraffens genindførelse. Efterfølgende spadserer vi til 2. Redan på Margretheholm hvor vi ser stedet, hvor henrettelserne fandt sted og hører om, hvordan det præcis foregik.

 

de dødsdømte

OBS: Der er et yderst begrænset antal pladser til denne tur, som fordeles efter først til mølle princippet.

Se evt. dette klip, hvor Frank Bøgh fortæller.